Biliyorsunuz Google’un verdiği hizmetleri ilk kez duyar dener uzmanı olur sıkılmaya başlarken birden basınımız keşfeder öcü hikayeleri çıkarır. Mesela “Dünyanın en harika hizmeti Google Earth ile her kenti gezin, insanların yaşamlarını, bambaşka toprakları bulun” demek yerine “Google Earth ile askeri sırlar çalınıyor” dediler. “İyi de askeri uydular 70li yıllardan beri var ve çok daha hassas bilgiyi naklen zaten alıyorlar” demek kimsenin aklına gelmedi.
Sonra Youtube çıktı, dünyanın devrimiydi. Artık her konuda video bulunabiliyor ve insan herşeyi youtube’dan öğrenebiliyor. Dünya eğitim ve eğlence için de youtube kullanıyor. Bizde ise youtube demek bir tek şeye götürüyor. Ulu önderimize saygısızlık. Oysa milyarlarca video vardır sistemde ve içeriği akıllı deli herkes oluşturabilir. Aynı şekilde Facebook çıktı. Bizde uyduruk sayfalarla insanlara zarar verildiği haberleri yer aldı.
Kısacası basınımız anlayıp çözmeden, telaşla felaket haberleri yazıyor sonra da işi öğrenince yeni bir hizmete saldırıyor. Peki şimdi sıradaki ne?
Elbetteki twitter :)
Twitter insanın o anda ne yaptığını anlattığı bir servis. Fikir aşırı basit. Yani “şu an yemek yiyorum” , “Maç izliyorum”, “Kuğu Gölü Balesi’nde arka sıradan gösterinin sonunu anlatmaya çalışan şapşalı dinliyorum :)” gibi…
Twitter’ı basitçe anlatan eğlenceli video (Türkçe altyazılı)
Kaynak: http://dotsub.com/films/twitterin/index.php?autostart=true&language_setting=en_3068
Bu en başta sıradan gelen hizmet işin için sosyal network girince aniden değişiyor. Eğer 100 kişiyi takip ediyorsam o anlık yazdıkları bir anda zengin bir canlı içeriğe dönüşüyor.
Bununla ilgili ünlü bir öykü var. Bir kasabada çiftçilerin her yıl yaptığı yarışmada çok güçlü bir boğa bahse konuyor. Kilosunu doğru tahmin edene boğa hediye ediliyor. Herkes veterinerin, kasabın doğru bileceğini sanıyor. Oysa tek tek kişiler değil. Tüm kişilerin tahminlerinin ortalaması boğanın doğru kilosuna en yakın oluyor. Birleşik akıl yeterince iyi seçilmiş farklı bireylerden oluşma bir topluluk size müthiş bir ayna tutuyor.
Örnekleme teorisinin temelinde olan toplumu en iyi yansıtacak kitlenin farklı demografik yapılardan olması gerekiyor.
Evet kısacası çevreniz genişledikçe anlık olarak yapılan işler size inanılmaz bir toplum nabzı tutma yetisi kazandırıyor. Milli Maç oynanırken ve sonrasındaki gözlemler müthişti :)
Peki twitter yalanları da nedir? Basında hep anlatılan bir yararlılık öyküsü var. Batılı fotoğrafçı bir arap ülkesinde fotoğraf çekerken kalabalıkla beraber tutuklanıyor ve süratle cep telefonundan twitterına tutuklandığını yazıyor ve yolluyor. Bu hızlı mesaj twitterına düştüğünde tüm izleyicileri telefona sarılıp yetkili birimleri arıyor ve konsolosluklar aracılığı ile süratle hapisten kurtarılıyor.
Süper bir öykü değil mi? :)
İşte bu aralar yazılı basın twitterı sonunda keşfedince tahminen şöyle haberler yazılacak :)
Laf aramızda basılı medya mensuplarının bir kısmı maalesef Interneti ve blog yazarlarını rakip olarak algıladığı için pek çok Web servisini de kullanmıyor ve bununla övünüyorlar :)
TWITTER YALANLARI
- Çek senet mafyası twitter kullanıyor. “Aslan” yazınca “tahsilat”, “civciv” yazınca “gözdağı”. Adres Google Maps üzerinden linkle veriliyor.
- Artık çaycılar twitter kullanıyor marka saymıyor. Çay isteyen twitter’ına çay yazıyor. Çaycı kapıp geliyor ay sonunda sayıyor:)
- Kalp krizi geçirirken twitterı’na telefonundan yazdı doktoru okudu kendi twitterına yazdı. Ambulans Google Mapsteki adrese gitti Bu bir twitter mucizesi!
- Soymak istediği adamın twitter’ına abone olan hırsız, kurban dışarı çıktığını yazdığında evini soydu. Flash Flash Flash :)
- Twitter ile kopya çeken öğrenciler yakalandı. Soruların cep telefonu ile sızdırıldığı anlaşıldı.
- Twitter’ı hacklenen manken A.D (23) çok üzgün olduğunu küfürlü sözlerle ilgisi olmadığını açıkladı.
- Twitterı’na yanlışlıkla uygunsuz site adresi yapıştıran adam işinden oldu.
- Çalışma saatleri içinde twitter girişi yapan çalışanlardan ücret kesintisi gündeme geldi. Çalışanların cep telefonlarından Internete girmelerini engelleyen “twitter blocker” adlı ürün yok satıyor.
- Emniyet aranan suçluları twitterlarından yakaladı. “Eminönü vapur iskelesinde bekliyorum” yazan azılı soyguncu K.A.(38) kıskıvrak yakalandı.
- Maliye Twitter’da vergi mükellefilerini takip edebileceğini bildirdi. Rolex saat pırlanta satın aldığını yazan mükelleflerin vergi beyannemeleri inceleme altında.
- Kocasının twitterında Ahmet’le toplantıdayız yazdığını gördükten sonra Ahmet’in twitterında evde uyuyorum yazdığını gördükten sonra öfke krizi geçiren kadın….
- Twitter kapandı. Üyelerden birisi Twitter’ında A.O. adlı kişiye küfrettiği için avukatı aracılığıyla dava açan A.O. Twitter’ı süresiz kapattırdı. Twitter Türkiye’ye gelip vergi vermedikçe ve tüm dünyada istediğimiz mesajı silme yetkisi vermedikçe açılmayacağı belirtildi. Ayrıca yetkililer tüm dünyadaki tüm cep telefonlarının twitter’a giriş yetkisi taşıdığı için dünyadaki tüm telefonların kime ait olduklarının kendilerine 48 saat içinde yollanması için ihtiyatı tedbir koydu. Twitterın kapatılmasıyla üye patlaması yapan ve yerli twitter da denen www.neyapiyon.com.tr arasında hiçbir çıkar ilişkisi olmadığı açıklandı.
Evet sizlerin uyduruk Twitter haberleri nasıl olur? Haydi bir cümle de siz bulun. Bekliyorum :)
Hadi ya! Bunların hepsi yalan mıymış? :D
Twitter öldürüyor! Takip ettiği 2345 kişinin yazdıklarını okumaya kendini fazla kaptıran ve sürekli güncellenen içeriği 7 gün boyunca bilgisayarın başından hiç kalkmadan okuyan B. C. dün gece yarısı hayatını kaybetti. Uzmanlar ölmeden 3 dakika önce twitine “çok susadım” yazan B. C.’nin ölümünden önceki 7 günde su içip içmediğini araştırıyor.
:)
Ümit, inan ki yalan :) Bizim dünyamızda böyle şeyler kesinlikle olmaz.
Gerçek hayatla rastlanacak tüm benzerlikler sadece tesadüften ibarettir.
Yazar bu yazının hayal ürünü olduğunu ve bundan öte ilinti kurmak isteyenler aleyhinde kanuni işlem yapacağını da açıklar. :D
Enes, ben mesaj yazarken gelmiş yorumun harika :) Tam bizim basının stili. 3. Sayfa haberi. Tebrik ediyorum.
Evet kıvrak zekalar, haydi, okuyup geçmeyelim :)
Sağ olun hocam :)
Pek eğlenceli bir yazı olmuş. Son iki maddeye çok güldüm.
Yahu bu twitter denen olayı ben çok gereksiz buluyorum . İnsan niye başkalarının her an ne yaptığını merak etsin ki ? Hani bir de beni şaşkına düşüren bazı insanlar var arkadaş yani bütün gün oraya birşeyler yazıyorsun ne zaman yapıyorsun da yazıyorsun . Günün her saati ekleme yapanlar var yahu el insaf çık gez dolaş dimi . Neyse bence twitter en çok webde önemli projeleri olan insanları takip etmekte güzel olabilir . Örneğin yok şu siteyi açıyorum yok şu kodu yazdım vs olan twitter iyidir iyi . Ne çok dolmuşum bu twitter hakkında ha :)
Enes Acar, teşekkür ederim. Ben de gülüyorum :)
Deniz, hani e-mail ilk aldığımızda forward mesajlarla birbirimizi bombardıman eder, ne kadar saçma şey varsa yollardık ya. Sonraları geçti, giderek kaliteli şeyleri gönderdik. Daha sonraları ise iletişim dışında kullanmamaya başladık.
Ne zaman bir Internet iletişim teknolojisi çıksa, önce gereksiz kullanılır sonra doyulur ve normalleşir.
Tüm iletişim şekillerinde benzer bir süreç yaşayacağımızı düşünebiliriz.
Başkasının ne yaptığı neden önemlidir? Şöyle söyleyeyim:
“İnsan ne yiyorsa odur” diye bir söz var. İnsan nasıl yaşıyorsa hangi kültürel, bilimsel, eğlenceli kaynaklardan mantalitesini besliyorsa odur da denebilir.
Sevdiğiniz bir insanın günlük hayatını izlerken aslında onu o yapan, binlerce unsuru da takip edersiniz. Kısacası akıllıca kullanıldığında twitter dar bir kalıptan çıkıp, başkalarından hayat deneyimi ve önerileri almak için nefis bir ortamdır.
Gerçekten güzel bir yazı olmuş. Eyvallah hocam
Güzel, eğlenceli bir yazı, elinize sağlık :)
Burak Tolga, Hüseyin Berberoğlu çok teşekkür ederim, gelip okuduğunuz ve eğlenceye katıldığınız için :)
gerçekten çok süper, eğlenceli bir yazı :) 4. süne ayrı bir koptum :)
Bu eğlenceli yazı için sağol Süleyman Abi.
Bizde dediğin gibi her yeni olguya bir şüpheci yaklaşım var. Bence bunun nedeni sürekli halkı kandıran politikacılar. Yoksa Türkler = Septikler derlerdi.
Webde gezinirlen blogun birinde şirketin yeni bir projesininin tanıtımını gördüm. Proje çok basit: Kendini yok eden bir not servisi. Notu yazıyorsunuz, “oluştur” dediğinizde bir link oluşuyor, bu link sadece bir kez okunuyor ve sonra ölüyor. Gel gelelim o servisi tanıtan bloga, Aman allahım ne komplo teorileri vardı altındaki yorumlarda. E-maillerimizi topluyormuş, (e mail girmek zorunlu değil) o notlar bir havuzda tutuluyormuş (sanki genelkurmaylık için açılan bir servis) hatta şunu yazan bir arkadaş bile vardı: şöyle düşünelim global terör örgütlerinin ulaşabileceği bir adres ve öyle bir reklam yapılmış ki sanki gelde beni kullan, ben çok gizliyim, hemen silinirim, kimseye de senin bilgini vermem imajı ile ortaya çıkıp ne kadar böyle gizli kapaklı iş çeviren varsa ki, hepsi bunun başına üşüşecek…. :)
Alisko teşekkürler :)
Nurkan bayağı ilginç bir servismiş. Aslında bildiğimiz kadarıyla niyeti kötü olanlar sıradan web servislerini kullanmıyor. 11 Eylül olayları sonrası gerek ABD, gerekse tüm ülkelerin Internet faaliyetlerini izleyen birimleri pek çok enteresan metot buldu. Fotoğraf içine gizlenen yazı mesajları gibi.
Ancak ilgili makamlar neyin ne olduğunu gayet iyi biliyorlar. Türk Emniyeti’de övgüye layık bir altyapı ile bilişim sektöründeki siteleri inceliyor.
Kısacası basınımızın güçlü etkisiyle, aşırı şüpheci ve hırçın bir toplum olma yolunda gidiyoruz. Oysa Türk insanının en büyük özelliği, güven duyması ve konukseverliğiydi. Önce olumlu düşünür sonra hükme varırdık.
Web 2.0 servislerinin ve sitelerinin doğasında var olan kullanıcı merkezli içerik üretimi, merkezi yönetimin doğasıyla çelişiyor. Ya insanlar çağa ayak uyduracak, ya da çağ onları yutacak. Maalesef medeniyet kimseyi yetişsin diye beklemiyor.
Merhaba,
Ben de yeni bir Twitter kullanıcısıyım, pek birsey yapacağım değil ama yine de garip buldum ve kaydoldum.
Sorum şu, Twitter’a Turkcell’den mesajla bildirim yollayınca, yaklaşık ne kadar ücret ödüyoruz, bildiğimiz yurtdışı SMS ücreti mi yoksa ekstralı bir ücret mi? Yardımcı olabilecek varsa sevinirim.
Saygılar…
Yalanlar süpermiş Hocam :) Paylaşımınıza sağlık ;)
Sevgiler, Saygılar
Süleyman hocam çok güzel bir yazı olmuş gerçekten her maddeye gülemeden geçemiyorsun :) şayet çok güldüm. Fakat bu yazdıklarınız bana bir gerçek olayı hatırlattı.. Kesin duymuşsunuzdur ama Odnaklassniki.ru rusyanın facebook gibi sosyal ağında.. Bir kadın kendine çok benzeyen başka bir çok zengin kadını arkadaş listesine ekleyip, kadını bayağı bir süre ağ üzerinde izlemekteydi.. Sonuç kadını bulup öldürüp mal varlığına konuyor.. Tabi polise de yakalanıyor manşet habere dönüveriyor bu olay.. Vallahi bu tip haberler yayılırsa ne olur bilemiyeceğim :)..
twitter türkçeyi katlediyor! karakter sınırı yüzünden sesli harfler ve noktalama işaretleri kullanılmıyor, hashtag adı verilen kriptik kelimelerle kullanıcılar anlaşıyor. konuyla ilgili görüşlerini aldığımız tdk, panikte olduğunu, kısa vadede çözüm için b4(before), gr8(great) ve m8(mate) gibi kısaltmaların türkçe uyarlamalarının araştırıldığını söyledi.
öte yandan, telefonuyla çekilmiş resimlerini yanlışlıkla twitterına gönderen manken A.K.’nin dramı sürüyor. A.K. bu yapılanın büyük terbiyesizlik olduğunu öne sürdü ve ekledi: “biliyorsunuz arkadaşlar ingilizcede 4 harfli kelimeler diye bir terim var. e twitter da kullanıcılarına karakter sınırı koyunca bu sitenin küfürbaz insanların toplandığı bir yer haline dönüşeceğini düşünüyorum. uygunsuz fotoğraflarımın bu yere düşmesinden hayli üzgünüm.”
A.K.’nin bu resimleri nasıl olup da yanlışlıkla twittera gönderdiği ise tam bir merak konusu. komplo teoristleri işin içinde reklam endişesi olabileceğini savunuyor.
Hocam, harikaydı. Bir klâsik oldu bence bu yazı. Yazdığınız ve paylaştığınız için çok teşekkür ederim!
Ne yapıyon nokta com tr fikri de güzelmiş hani. Köprüyü tıklatınca öyle bir sayfa açılmadığına göre, henüz yok demek ki; açılsa iyi olur belki. :)